8 Ocak 2011 Cumartesi

KURU PATLICAN ve NOHUTLU ARPA SEHRIYE

"Nasil bir görüntü ve lezzettir bu böyle" seslerini duyuyor gibiyim....Vallahi aynen öyle....
Bu zamana kadar yiyememis olanlar icin üzüldüm dogrusu....
KAVURMALI KURU PATLICAN YEMEGI;
Memleketimin sicaginda kurutulmus organik patlican ( patlicanlar musakkalik dogranmistir)
Ev yapimi cepic kavurmasi (kecinin 1 yasini gecmis erkegine verilen isimdir CEPIC)
Kuru sogan,biber salcasi
Simdi ben burda sizlere ev yapimi kavurmanin ve de patlicanin nasil kurutuldugunu anlatamayacagim icin üzgünüm.Güneydogu mutfaginda yapilan kislik hazirliklardir...
Kurutulmus patlicanlar önce sudan gecirilir (tozu gitsin diye),sonra kaynamakta olan bol su da
yumusayincaya kadar haslanir.Suyu süzülerek bir kenara alinir.
Tencerenin icine ev yapimi kavurma dilediginiz kadar yagiyla beraber konur ve yemeklik dogranmis kurusogan ile salcasi eklenerek salca kokusu gidinceye kadar kavrulur.Sicak su ve patlicanlari da koyduktan sonra tuzu ayarlanir bir iki tasim daha kaynatilarak ocagin alti kapatilir.Eger elinizde kurutulmus kücük aci biberlerden ve de domates kurusu da varsa bunlarida yemeginize ekleyebilirsiniz.

Bu da ayri bir lezzettir bence,sulu yemeklerin yaninda cok fazla tercih etmesemde bunun nedeni
el aliskanligimin pirinc ve bulgurdan dolayi pratiklesmesidir..


NOHUTLU ARPA SEHRIYE PILAVI;
2 su bardagi Arpa Sehriye
1 su bardagi haslanmis ve kabuklari soyulmus nohut
2 su bardagi sicak su (etsuyu ya da bir tane tablette kullanabilirsiniz)
Tereyagi,tuz
Tereyagi tencerede erimeye basladigi gibi hemen sehriyeleri dökerek kavrulur.(Fotografda isigin yansimasindan dolayi sehriyenin bazi yerleri acik gözüküyor ama,sehriyeler esit kavrulmustur)
Sicak suyu ve tuzu eklenerek sehriyeler suyunu cekinceye kadar pisirilir.Ocagin alti kapatildigi
gibi nohutlar eklenir ve hafifce karistirarak 5 dak.kadar demlenmeye birakilir.

9 yorum:

sevda dedi ki...

bizim burda çok tüketilir kuru patlıcan yemeği.özellikle yoğurtlusu.böylede süper görünüyor.ellerine sağlık arkadaşım.

MUTFAKISTAN dedi ki...

AFIYET OLSUN ELLERINE SAGLIK CANIM
NEFIS GORUNUYORLAR.BEN DAHA ONCE
KURU PATLICAN YEMEGINI TADMADIM
SADECE DOLMASINI BILIYORDUM
SEVGILER

nesrin dedi ki...

Gercekten lezzetli görünüyor, ellerinize saglik.

zeytintanesi dedi ki...

Kuru patlıcanı severim, güzel bir menü olmuş, ellerine sağlık. pilavda iştah açıcı duruyor...

zerrin-misss dedi ki...

sen çok fenasın kızım :) anladın sen :))))))))))))

sevimin sayfasi dedi ki...

her ikiside cok lezzetli görünüyor
ellerine saglik

Baharcicegi dedi ki...

türkiyenin patlicanlari piserken bile baska güzel kokuyor buraninkileri biliyorsun piserken eriyip su oluyor
tam kis soguna yakisir doyurucu besleyici bir yemek olmus pilavda tane tane eee yapan kim ellerine saglik nar tanem

Yaren dedi ki...

Canim ne güzel olmus sayfan senin,cok begendim.Tam bir imaj degisikligi yapmisin. Ben sana yarin güzel bir banner hazirlayayim, söyle sayfanin rengine uygun , o zaman tam süper olacak. Yemeklerde cok lezzetli görünüyor gercektende ,ellerine saglik süper starim. Afiyet bal seker ossun yavru kusum.Öpüldün:)

Yaren dedi ki...

Süper star mailine bak canim:)